Legenda papadiei

Ingerul florilor se reintorsese pe pamant si incepuse sa caute in paduri , gradini si campii, floarea care ar fi putut fi deasupra tuturor celorlalte.

El a ajuns intr-un razor plin de lalele rosii si portocalii , ridicate semet spre cer si mandre , si le-a intrebat : ” Unde v-ar place cel mai mult sa traiti ?”.Lalelele i-au raspuns : „Cel mai mult ne-ar place sa fim in pajistea unui castel , in care culorile noastre fierbinti ar contrasta cu zidurile cenusii ale zidurilor.Ne-ar place sa fim atinse de catre o printesa care sa ne marturiseasca cat de frumoase suntem .”

Ingerul si-a intors cu intristare ochii de la lalele si a chestionat trandafirul : „Care crezi ca ar putea fi locul tau preferat ?”.Acesta i-a raspuns : „Mi-ar place sa fiu ajutat sa ma ridic pe zidurile unui castel , caci sunt fragil si delicat si nu as putea face lucrul acesta de unul singur.Eu am nevoie de ingrijire si de un adapost primitor.”

Din nou , ingerul florilor s-a abatut , si s-a indreptat in padure catre o violeta , pe care a intrebat-o :”Unde ti-ar place cel mai mult sa iti traiesti viata ?”.”Aici , in codru , unde sunt ascunsa de ochii tuturor” , i-a raspuns violeta , „paraul imi racoreste radacinile , iar copacii ma adapostesc de fierbinteala amarnica a soarelui”.

Ingerului nu i-a placut insa nici cele spuse de catre violeta si a strabatut pamantul pana cand a ajuns la o papadie prinsa adanc in tarina unei pajisti.Ingerul a intrebat-o ” Care este locul in care ti-ar place cel mai mult sa traiesti ?”.”Vai” , a oftat papadia , ” as vrea sa traiesc oriunde as putea fi gasita cat mai repede de catre copiii plecati de la scoala sau care se zbenguiesc si alearga peste campii.As vrea sa traiesc pe langa drumuri si in poiene , dar si printre pietrele din oras , ca sa pot face fericit pe oricine cu floarea mea pufoasa.” Tu esti floarea care imi place cel mai mult” a exclamat ingerul , adaugand : „Vei inflori oriunde apare mai intai primavara si vei fi numita floarea copiilor”.

Conform mitologiei , doi barbati care se vrasmaseau inca din copilarie , s-au intalnit pe campul de lupta in tabere diferite , la fel de incrancenati ca si inainte.Zeus si Demetra , pentru a-i pedepsi pentru nepotolita dusmanie , i-au transformat in florile de papadie.

Intr-o traditie populara despre papadie , se spune ca cei care o culeg vor uda patul ( datorita asumatelor ei calitati diuretice).

Pe de alta parte , copiii cauta cu infrigurare aceste flori pentru a le risipi puful cu o suflare (sau mai multe).In unele credinte se spune ca numarul de „pufisori” alungati de o rasuflare sunt un semn al numarului de ani care ii despart pe tineri de casatorie sau a numarului de copii pe care ii va avea o fata.

In cultura celtica si nord-irlandeza papadia este o planta aproape sacra. Ea simbolizeaza zeita fertilitatii. In trecut i se spunea Brigit sau Brigid si reprezenta echivalentul zeitei romane Hecate. Cu cat aveai mai multe papadii in curte primavara cu atat sotul sau sotia iti era mai fidela si impreuna puteati avea mai multi copii sanatosi si frumosi.

Planta comuna a papadiei (Taraxacum officinale) era considerata de catre celti a avea proprietati curative asupra bolilor de inima dar si a afectiunilor provocate de catre zane sau fiintele magice.
Tot in culturile nordice exista credinta ca daca vei culege cat sunt galbene papadiiile si le pui in apa firbinte pentru a face un ceai te adresezi spiritelor. Papadia simboliza zeitatile iar odata aduse in ceai pentru a fi baute rugai practic zeii sa iti arate raspunsurile la intrebarile ce te framantau. Daca in ultima perioada treceai printr-o situatie grea sau aveai ghinion, adunai toate papadiile de pe terenul tau si le ingropai in coltul din nord-vestul casei, pentru a-ti schimba norocul.
In limbi straine de pe mapamond , numele papadiei este transcris astfel : fandens mælkebøtte (daneza) , paardebloem (olandeza) , Löwenzahn (germana) , Daffodil (engleza) , Dente di leone (italiana) , Dente-de-leão (portugheza) , αγριοραδίκι (greaca) , maskros (suedeza) , Diente de león (spaniola) , одуванчик (rusa) , ‮שן-הארי (צמח), שינן‬ (ebraica) , الاسم) نبته الهندباء‏ (araba).

Denumirea uzuala: Papadie (lat. Taraxacum officinale Web.), denumiri alternative: crestatea, floarea broastei, floarea turcului, gusa gainii, laptuca, lilicea, ouale gainii, papalunga, parasita gainilor, pui de gasca.

Din punct de vedere zodiacal, papadia este elemment de aer ceea ce inseamna ca poate fi asociata cu zodii precum Gemeni, Balanta sau Varsator. Aceasta floare mica si umila este un simbol al prieteniei de lunga durata, adresandu-se laturii intelectuale si creative. Cand se transforma intr-un glob pufos ce poate fi purtat de vant simbolizeaza o dorinta lasata in voia hazardului.  Faptul ca pluteste cu atata usurinta arata posibilitatea de devenire in realitate a dorintei.

69605076_81542f2915c1

Numeroase superstitii se leaga de florile papadiilor

Papadiile au, de asemenea, un rol important in superstitii si folclor.

Se zice ca daca o papadie ramine deschisa toata noaptea, a doua zi va ploua.
Daca mirosind o papadie vi se ingalbeneste nasul, cineva e indragostit de dumneavoastra, daca nu se ingalbeneste, nu e nimeni care sa va iubeasca.
Se crede ca adaugind buchetului de nunta doua, trei papadii veti avea noroc, casatoria va va aduce prosperitate, sanatate, iar copiii vor fi frumosi.
Este, de asemenea, de bun augur pentru o tinara sa poarte un colier de papadii facut de ea, si un ghinion daca ti-l ofera cineva.
Ghinion aduce si culesul papadiilor dintr-un cimitir. Nesansa provoaca aceste papadii aduse din cimitir si chiar mai rau daca le aduc de acasa la cimitir, cu exceptia celor care pun papadiile pe mormintul cuiva mult iubit.
O alta semnificatie mistica a papadiei este cea a dragostei si iubirii. Se spune ca atunci cand doi indragostiti sufla intr-o papadie lansand semintele in aer isi transmit unul altuia un semn de iubire. Daca toate semintele de pe papadie se desprind dintr-o suflare inseamna ca dragostea este reala si pasionala.
O alta semnificatie mistica atribuita de-a lungul veacurilor papadiei este aceea ca iti va spune cati copii vei avea. Daca suflii cu putere si toate semintele se desprind inseamna ca nu vei avea copii. Daca suflii mai incet si raman cateva, numarul lor iti arata numarul copiilor. Mai mult decat atat, directia in care zboara micile ”parasute” iti arata directia in care locuieste persoana cu care vei avea copiii.

fluture-pe-papadieVezi ce inseamna papadia in vise aici

dandeli0n-ОДУВАНЧИК-С-БУКАШКОЙ

A-nflorit o păpădie!

Otilia Cazimir

Nici o floare:

Numai pete mari, de soare…

Doar din frunza cafenie

Putrezită-n umbra rară,

Iese-un pui de păpădie

Să mai vadă ce-i pe-afară.

Se întinde drept spre cer

Pe codiţa lui de gumă.

Dar când vede că nu-i glumă,

Că-i tot brumă

Şi-i tot ger –

Îşi adună pămătuf,

În tecuţa-i vătuită,

Pentru-o zi mai potrivită,

Soarele călduţ, de puf!

fiore-immagine-animata-0220Vezi si alte poezii despre papadii aici 

100565291_45206398

 Papadia si efectele ei miraculoase

Calitati curative si actiune farmaceutica:Inulina, rezine, tanin, mucilagii, substanta amara, fitoncide, fitosteroli, colina, acid cafeic, alcooli triterpenici specifici. Coleric-colagog, normalizeaza circulatia sangelui, stimuleaza secretiile salivare, gastrointestinale, hepatice, diuretic, depurativ, cu eliminare masiva de colesterol, adjuvant al reechilibrarii glandulare.
„Papadia este un exemplu de elemente, vitaminte si alte substante active armonios combinate in cantitati optime pentru organismul uman.” – Hobbs, 1985
Papadia este o planta originara din Grecia si a fost numita Taraxacum Officinale, adica “Remediu oficial pentru boli”. Este adevarat. Aceasta planta intalnita in Romania pe toate pajistile si marginile de drum primavara are puterea de a vindeca atat de multe boli incat ar putea inlocui cu succes orice medicament modern. Intreaga planta are efecte curative datorita compusilor care se intalnesc atat petalele, tulpina si radacina.

Papadia trateaza diferite boli de ficat si bila

Papadia este foarte cunoscuta si apreciata pentru efectele sale benefice asupra sanatatii ficatului si a bilei. Substantele active care se gasesc in papadie stimuleaza activitatea stomacului, a ficatului si a bilei, avand un efect diuretic care ajuta organismul sa elimine toxinele. De asemenea, papadia contine substante care protejeaza celulele hepatice si are un efect tonic asupra lui, a splinei si a bilei. Numeroase studii au scos la iveala faptul ca papadia videca afectiuni precum hepatitele, icterul si dischineziile biliare.

Papadia – un puternic detoxifiant si antiinflamator

Datorita vitaminelor si mineralelor pe care papadia le contine, ea actioneaza ca un tonic si ca un diuretic asupra organismului, are un puternic efect detoxifiant, curata sangele, ficatul si colonul de toxinele acumulate in timp, le regleaza activitatea si le stimuleaza.
Papadia lupta impotriva cancerului
Papadia previne si lupta impotriva cancerului prin continutul sau bogat de vitamina A si C. Anumite studii au scos la iveala efectele benefice pe care consumul de papadie le are asupra cancerului bucal si la plamani.
Constipatia si alte probleme intestinale, tratate cu papadiePapadia contine o cantitate foarte mare de fibre, vitamine si minerale si stimuleaza secretiile gastro-intestinale, trateaza constipatia dar si diareea, reduce aciditatea gastrica si actioneaza ca un tonic.

Papadia – adjuvant pentru diabetici si obezi

Papadia contine o substanta numita inuina, un zahar care nu stimuleaza secretia de insulina a pancreasului care alte zaharuri, si care este foarte benefica pentru oamenii care sufera de diabet sau de hipoglicemie. Consumul de papadie previne si lupta impotriva diabetului si echilibreaza nivelul de zahar din sange, ajutand astfel si in curele de slabire. De asemenea, papadia este foarte buna pentru persoanele care sufera de obezitate tocmai datorita efectelor mai sus prezentate.

Papadia reduce riscul de infarct

Papadia are un continut ridicat de potasiu si magneziu, doua minerale care ajuta la detoxifierea sangelui, la scaderea tensiunii si a colesterolului, reducand astfel riscul bolilor de inima, a infarcturilor si a atacurilor cerebrale.
Bolile de piele, videcate cu papadie

Papadia contine Vitamina A si seleniu, doi compusi care ajuta foarte mult la curatarea, regenerarea si infrumusetarea pielii. Consumul de papadie este benefic pentru persoanele care sufera de acnee, aczeme sau alte boli de piele.

Infuzia de papadie purifica organismul, stimuleaza ficatul si rinichii, este utila in curele de slabire. Toarna 200 ml de apa fierbinte peste doua lingurite de planta uscata si maruntita si mai da un clocot. Inchide focul si lasa amestecul sa se infuzeze timp de 15 minute. O cura cu ceai de papadie, cate doua – trei cani pe zi, dureaza pana la sase saptamani, cu efecte excelente pentru organism.

Papadia detoxifica ficatul si rinichii, scade tensiunea arteriala prin actiunea sa diuretica, creste diureza, ajutand in acest fel la eliminarea nisipului sau a pietrelor de la rinichi. Trateaza si chiar vindeca unele boli de piele.

Pentru ca ajuta la arderea grasimilor, planta poate fi folosita in curele de slabire. Preparatele din papadie – ceai, tinctura sau pulbere – se recomanda reumaticilor si persoanelor care sufera de guta. Pentru ca are efect benefic asupra nivelului de zahar din sange, papadia se recomanda in tratarea diabetului.

Papadia este o sursa importanta de potasiu, sodiu, calciu, fosfor si fier. Frunzele contin o cantitate mai mare de vitamina A decit morcovii, de asemenea vitaminele B, C si D.

Papadia este utilizata ca diuretic, laxativ, dar si in prepararea cafelei
Papadia are numeroase utilizari. Este un diuretic natural si unii oameni considera ca radacina acestei plante, cind este corect procesata, este cel mai bun laxativ. Specialistii o folosesc cu succes in tratarea diverselor boli ale ficatului. Radacinile plantei sint deseori prajite si se folosesc in prepararea unei bauturi similare cafelei sau ceaiului.
Este, de asemenea, adaugata cafelei obisnuite pentru a-i imbunatati acesteia parfumul.
Sucul facut din frunzele papadiei este foarte util in cazurile de constipatie, in cresterea secretiei de fiere a bilei si curgerea acesteia catre ficat. Prin crestera secretiei bilei poate determina modificarea metabolismului corpului. Sucul de papadie este un tonic puternic pentru ficatul lenes datorita abuzului de alcool sau dietei severe.
Ceaiul din frunze de papadie uscate este, de asemenea, un bun laxativ.
Partea verde a papadiei se poate folosi in diferite retete si chiar in producerea vinului.
Foarte bogata in potasiu, papadia este un diuretic sigur
Specialistii recomanda papadia in tratamentul bolilor de ficat, chiar si in cazurile extreme de ciroza. Este, de asemenea, utilizata pentru afectiunile pancreasului, stomacului, splinei si rinichilor. Papadia este o sursa importanta de potasiu si poate completa pierderile acestei substante datorate utilizarii altor plante diuretice. Aceasta face ca papadia sa fie un diuretic sigur in cazurile de retentie de apa.
Aceasta planta este utilizata si in cazurile de anemie si hepatita si poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Papadia poate, de asemenea, alina durerile reumatismale si artrita.

Nu neglijati papadiile in prepararea salatelor de primavara
Papadia se foloseste si in salate. Este bine ca frunzele sa fie culese dimineata devreme, inainte ca floarea sa se deschida. Daca sint culese dupa inflorire, in timpul zilei, frunzele pot fi foarte amare. Dupa ce sint culese acestea sint bine spalate in apa rece, la fel ca salata. Odata curatate, ele trebuie uscate prin scuturare sau asezindu-le pe o hirtie curata. Cu cit se recolteaza mai tirziu, spre toamna, cu atit mai bine. Plantele de primavara sint mai bune la salata decit cele din vara.
Iata o minunata reteta de salata:
Spalati doua miini de frunze verzi de papadie, adaugati salata verde, castraveti, ceapa, putin otet de mere cu miere si un strop de ulei de masline.
In afara de salata, frunzele verzi se pot folosi si ca ingrediente ale sandvisurilor, impreuna cu putina sare ca substituent al salatei. Valoarea nutritiva a papadiei consta in continutul ridicat de vitaminele A, B si C.

Precautii utile pentru anumite afectiuni

In cazurile de ulcer si gastrita, papadia este bine sa fie folosita cu precautie deoarece poate cauza o supraproductie de acid gastric.
Sucul care se gaseste in tulpini poate provoca celor sensibili alergii.
Cei care au probleme de retentie de apa trebuie sa consulte un medic inainte de a utiliza aceasta planta pentru a verifica nivelul de potasiu.

Forme de utilizare
În uz intern:
– infuzie din 2 linguriţe plantă uscată la 250 ml apă clocotită; se infuzează 10-15 minute, se strecoară şi se beau zilnic 2-3 ceaiuri puţin amărui, după mesele principale, având efecte în purificarea sângelui, icter, colecistite, dischinezie biliară, normalizarea circulaţiei sângelui, ateroscleroză, reumatism, gută, afecţiuni cronice ale aparatului urinar, vindecarea varicelor şi ulcerelor varicoase şi eliminarea toxinelor din organism;

– decoct din 30-50 g rădăcini şi frunze proaspete puse într-un litru de apă rece; se lasă la macerat peste noapte, iar în dimineaţa următoare se fierbe timp de 10 minute, se infuzează 4 ore, se strecoară şi se beau două ceaiuri îndulcite cu miere pe zi, unul cu 30 minute înainte de micul dejun şi alta la o oră după micul dejun, având efecte în bolile de rinichi, insuficienţă hepatică, tulburări digestive, dispepsii, icter cataral şi hemoragii interne;
– decoct din amestecul de 40 g herba uscată de păpădie, 20 g frunze de mesteacăn, 15 g flori de soc, 25 g scoarţă de cruşin sau herba de volbură, din care se ia o linguriţă de 250 ml apă rece; se fierbe 5-10 minute, se infuzează acoperit 15 minute, se strecoară şi se beau zilnic 2-3 ceaiuri călduţe şi neîndulcite între mesele principale, într-o cură de peste o lună, având efecte în combaterea obezităţii şi celulitei;
– tinctură de păpădie din 100 g rădăcini proaspete în 18 ml alcool 90°, 15 ml glicerină şi 17 ml apă; după macerare timp de 7 zile se strecoară şi se iau câte 15-20 picături, de 2-3 ori pe zi, într-o cură de 4 săptămâni, având rol de drenaj al aparatului renal şi al vezicii biliare;
– pulbere din rădăcini şi frunze, uscate şi măcinate fin, din care se iau câte 5 g pe zi, în trei reprize; se ţin sub limbă timp de 7-10 minute, după care se înghit cu miere;
– rădăcinile crude, spălate şi curăţate, mestecate în gură, au efecte în purificarea sângelui, îmbunătăţirea digestiei şi accelerarea diurezei, cu eliminarea toxinelor nocive din organism.
Preparate pentru uz extern

– infuzie din flori pentru spălarea petelor de pe faţă (cuperoză);
– decoct din una-două linguriţe pulbere din rădăcini, uscate şi măcinate, la 250 ml apă; se fierbe 5-10 minute, se strecoară şi se beau 1-2 ceaiuri pe zi, în caz de erupţii pe piele, eczeme cu cruste, prurit şi pentru spălarea părului şi a ochilor, dând o înfăţişare tinerească;

– decoct din două linguri herba, uscată şi mărunţită, la 200 ml apă rece; se fierbe 30 minute, se strecoară şi se aplică sub formă de comprese sau loţiuni pe tenul şi gâtul iritat, pătat sau înroşit;
– decoct din tije, frunze şi muguri, filtrat de două ori şi folosit cu tampon steril pentru combaterea pistruilor, a albeţii pe cornee şi limpezirea ochilor. După prepararea decoctului, se va adăuga o jumătate de linguriţă de sare la cană, pentru a aduce soluţia la concentraţia serului fiziologic;
– decoct din rădăcini pentru combaterea hemoroizilor, a varicelor şi a ulcerelor varicoase, erupţii, eczeme şi alte boli de piele;
– macerat la rece din doi pumni de herba proaspătă într-un vas cu apă rece, unde rămâne la macerat timp de 12 ore; apa se foloseşte la spălatul feţei, dând obrazului obosit o bună dispoziţie şi stare de odihnă. Intrucât frunzele se păstrează verzi şi sub zăpadă, spălatul cu apă de păpădie se poate face şi în sezonul rece;
– sucul din rădăcini se aplică, repetat de mai multe ori pe zi, pe negi, pete roşii, leziuni verucoase cutanate, până la dispariţia lor;
– băi locale cu decoct din rădăcini, pentru combaterea hemoroizilor şi a varicelor de gambă;
– frunze proaspete şi zdrobite se aplică sub formă de cataplasmă în caz de dalac (antrax, bubă neagră);
– rădăcină mărunţită şi prăjită cu smântână proaspătă se aplică sub formă de cataplasmă pe zonele dureroase cu reumatism acut sau cronic, cu repetare zilnică, până la încetarea durerii.